Професор Стивън Хокинг, един от най-бележитите учени в световен мащаб, заяви, че усилията за създаването на мислещи машини представляват заплаха за съществуването на човечеството, съобщава БиБиСи.

„Развиването на истински изкуствен интелект може да доведе до края на човешката раса", заявил той.

Неговото предупреждение идва в отговор на въпрос относно поправката на технологията, която той използва, за да комуникира, като тя съдържа начална форма на изкуствен интелект.

Ала други големи учени не са толкова черногледи за бъдещето на изкуствения интелект, отбелязва БиБиСи.

Теоретичният физик, който страда от амиотрофична латерална склероза, използва нов механизъм, разработен от „Интел", за да говори.

Проф. Хокинг изтъква, че примитивните форми на изкуствен интелект, разработени досега, вече са се доказали като много полезни, но той се опасява, че последиците от създаването на нещо подобно може да са мрачни, като машините могат да се противопоставят на хората и да ги надминат.

„Изкуственият интелект може да заживее свой собствен живот и може да се препроектира самостоятелно с все по-голяма скорост", подчертал големият учен и допълнил, че хората, които са ограничени от бавна биологична еволюция, не могат да се конкурират с машините и ще бъдат заменени.