Археолози откриха фрагменти от изящната мраморна украса на владетелската резиденция в Преслав, съобщи БНТ. Находката е намерена в югозападната част на средновековната столица. Мраморните орнаменти на величествената сграда са съперничили по блясък на императорския дворец в Константинопол.

От широките 2 метра каменни основи, вкопани на 1,70 м дълбочина, може да се съди за внушителните размери на сградата. Резиденцията е била на три етажа с три корпуса, средният, от които, най-голям. Фасадата му е била украсена с варовикови колони, завършващи с подпокривни корнизи.
"Които са с няколко различни орнамента - дентикули, вълчи зъби и триъгълни зъбци. Вътрешната украса е по-значима, защото изцяло е от мрамор. Блестящи подови настилки с различни елементи и в централната зала една великолепна настилка от големи гравирани до блясък мраморни плочи", обясни доц. д-р Стойчо Бонев.

Резиденцията е разположена в най-високата част на средновековния град. "Местонахождението на постройката и нейната архитектурно-пластична украса свидетелстват за по-особеното място, което тя заема в целия градоустройствен силует и заедно с още 2, които образуват цялостен архитектурен ансамбъл, са личната владетелска резиденция", допълни още Бонев.