Испанският дизайнер Антонио Миро разбуни духовете, след като в представянето на колекцията му за следващия зимен сезон в Барселона участваха осем нелегални имигранти от Сенегал.

Сценографията на дефилето се състоеше единствено от кану и няколко сандъка, информира електронното издание на Ел Мундо.

Представлението е прието противоречиво. Някои правозащитни организации се обявиха в подкрепа на идеята, но други като Асоциацията на имигрантите от Сенегал обвиниха модиста във фриволност.

Позиция по събитието заеха и представители на дясната Народна партия в страната. Говорителят на партията Мигел Барачина определи дефилето като отражение на загрижеността на испанците за политиката на правителството в тази област.

Според говорителя станалото е начин да се осъди случващото се в областта на имиграцията, което по думите му е катастрофално. Той цитира данни на правозащитници за 3000 души, изчезнали в морето в опит да достигнат континента.

Според Барачина по този начин дизайнерът е опитал да привлече вниманието към проблема.

Самият Миро определи положението на новодошлите нелегални имигранти в Испания като много трудно. Това е и причината да се свърже с организация в Барселона, работеща в тяхна помощ, чрез която открил своите модели.