Човечеството няма да може да живее на Луната и Марс заради високата радиация и галактическото излъчване. Това обясни Вячеслав Шуршаков, който е началник на отдела за радиационна безопасност на пилотираните космически полети в Института по биомедицински проблеми към Руската академия на науките, съобщават руските медии.

"От гледна точна на радиацията в Слънчевата система, освен Земята, никъде другаде няма благоприятни области за живот на човечеството. Земята е нашият космически кораб, ние имаме атмосфера и магнитно поле за защита от слънчеви изригвания и галактическо излъчване", изтъкна ученият.

По думите му дозата радиация на Луната е 400 пъти по-голяма от дозата на Земята. "На Марс дозата радиация е 1,5 пъти по-малка в сравнение с Луната, но и на Марс, и на Луната има галактическо космическо излъчване, което има пагубно влияние върху човешкото здраве", разясни Шуршаков.

Говорейки за откритите екзопланети (планети извън Слънчевата система), Шуршаков отбеляза, че на тях първо трябва да се потърси магнитно поле. "Магнитосферата създава защитен щит и ако я няма, тогава атмосферата ще бъде много повлияна от близка звезда с екзопланета, с всички произтичащи от това последствия за живите организми", каза той.