Жителка на град Крайстчърч в Нова Зеландия е намерила останките от необикновено създание на плажа, съобщава местният вестник The New Zealand Herald.

Хана Мери е открила скелет по време на почистването на плажа след буря. Първоначално тя го е взела за пластмасова опаковка, но след внимателна проверка е осъзнала, че това са останките на животно.

"Отначало си помислих, че това е някакъв пришълец, и бях повече от изненадана", призна Мери.

На снимките на животното, които жената е качила във "Фейсбук", за да може потребителите да помогнат за идентифицирането на създанието, може да се види скелет с дълга опашка и два израстъка от двете страни, върху крилата на което има нокти, а в устата - остри зъби.

Много потребители са предположили, че скелетът може да принадлежи на скат.

Догадките на потребителите са били потвърдени от ихтиолога Малкълм Франсис от Националния изследователски институт за водите и атмосферата на Нова Зеландия. Според него останките принадлежат на мъжки скат, който принадлежи към вида Dipturus nasutus - това са хрущялни риби с дължина под един метър, които обитават умерените води в източната част на Индийския и югозападната част на Тихия океан.

Международният съюз за опазване на природата е определил статута на вида като "застрашен".