Антични находки бяха открити по време на изкопни работи в центъра на Балчик, предаде БНТ. До момента музейните работници са извадили от земята архитектурни детайли, два от които са надипси на гръцки и латински. По време на аварийните проучвания е открита и част от статуя на богинята-майка в античността - Кибела.

На находките се натъкват работници по време на строителството на хотел в старта част на Балчик. Уведомени са веднага музейните работници и полицията. По време на първоначалния оглед са открити два ценни надписа, на гръцки и латински, които все още не са разчетени напълно.

"Посветителният надпис от мраморната колона е направен от провинциалния управител на провинция Скития за имперотар Лициний, което поставя датирането му някъде във второто десетилетие на ІV век", каза научният сътрудник в РИМ-Варна Игор Лазаренко, цитиран от БНТ.

Според Лазаренко другият, гръцки надпис вероятно е от ІІ-ІІІ век. Точната датировка обаче ще стане ясна след като бъдат напълно разчетени. Другите архитектурни детайли са стандартна архитектура за градската среда. Интерес за специалистите представлява и открита част от статуя на богинята-майка.

"Липсва главата и се вижда, че в едната ръка държи тънпан. Надписът също започва с богинята-майка и там се споменава Лициний", допълни Радостина Енчева - уредник в ГИМ - Балчик.

Мястото на находките се охранява от полицията. За спешните аварийни разкопки са информирани Националния институт по паметниците на културата и Археологическия институт с музей към БАН. Ще се търси съдействие и от община Балчик. По закон инвеститорът на обекта трябва да поеме всички разходи за провеждането на аварийните разкопки.