Група учени са открили кратер с диаметър около 31 километра на дълбочина около един километър под ледника Хайавата в северозападната част на Гренландия. Това се съобщава в статия, публикувана в сп. Science Advances.

Учените от Копенхагенския университет в хода на изследването си са използвали данни на НАСА, събирани от 1997 до 2016 г., както и информация, получена с помощта на радиолокационно изследване на местността.

Според учените кратерът се е образувал в резултат на падането на железен астероид с диаметър около един километър. Учените са направили това заключение въз основа на геохимичен анализ на утаеностите по ръбовете на ледника. Както е станало известно, те съдържат голямо количество минерали, характерни за метеоритните кратери.

Точната възраст на кратера засега е невъзможно да се определи, но изследователите смятат, че той не се е появил преди така наречената плейстоценска епоха, която започва преди 2,5 млн. години и завършва преди около 12 хил. години.

Както отбелязват учените, "вероятно този кратер е една от 25-те най-големи ударни структури на Земята". Освен това той по-добре от други структури с подобни размери е запазил оригиналната си форма.