Бразилската полиция откри вчера българин, неговия син и трима бразилци, които се водеха за изчезнали в горите около река Амазонка, предаде БНР като цитира Асошиейтед прес.

Петимата мъже са в добро здравословно състояние, съобщиха от полицията.

Българинът Илко Минев, който работи като консул на посолството на Кралство Холандия в бразилския град Манаус, синът му и тримата бразилци потеглили с корабче по река Амазонка на 17 ноември. Трябвало да се върнат в неделя, на 19 ноември. Бразилската полиция започнала да ги издирва на следващия ден.

Минев и спътниците му имали мобилни телефони и система за глобално позициониране, но се оказало, че били неизползваеми в гъстата джунгла.

Петимата мъже започнали пътуването на около 80 км от Манаус, административният център на бразилския щат Амазонка, намиращ се на 2736 км северозападно от Сау Паулу. Те се отправили към град Рио Прето да Ева на около 20 км по река Амазонка.

Юрик Юриенс, говорител на холандското посолство в Бразилия, каза, че Минев е български гражданин, който от много години работи като холандски консул в Манаус.