Един от най-големите потънали товари от скъпоценни метали откри в Атлантическия океан американската компания "Одисей марин" /Odyssey Marine/, съобщава ИТАР-ТАСС.

Потъналият скъпоценен метал е 200 тона сребро на стойност 148 милиона фунта, или 237 милиона долара. Среброто се намира на борда на потопения през февруари 1941 година от немска подводница британски кораб Gairsoppa. Морският търговски съд е бил собственост на компанията „Бритиш Индия стим навигейшън" и е превозвал сребро от индийска Калкута до Ливърпул.

Корабът се намира на дълбочина 4700 метра в Северна Атлантика. По свидетелство на моряка от кораба, който единствен е останал жив - Ричард Айръс, Gairsoppa е попаднал в ураган и се е опитал да намери убежище в бреговете на Ирландия, но го е настигнала немска подводница. Айръс е оцелял единствен от 90-членния екипаж и се е добрал до югозападното крайбрежие на Великобритания 13 дни след атаката.

Съгласно договора, сключен с министерството на транспорта на Обединеното кралство, компанията „Одисей марин" ще получи 80 % от стойността на среброто, тъй като се отчитат рискът и средствата, загубени за намиране на кораба.

По думите на ръководителя на американската компания Андрю Крейг след локализирането на местонахождението на потъналия кораб предстои разработването на операцията по изваждане на среброто.