Голямо древно селище с население от стотици жители беше открито по време на разкопки в Дурингтън Уолс, в близост до легендарния мегалитен паметник Стоунхендж, съобщиха от National Geographic.

Археолозите вярват, че къщите са построени и са били обитавани от строителите на Стоунхендж, намиращ се в равнината Солсбъри, Англия.

„Магнетометричното изследване на English Heritage е открило десетки огнища", казва археологът Майк Паркър Пиърсън от университета в Шефилд, Великобритания.
"Изглежда цялата долина е пълна с къщи. Върху подовете на древните постройки открихме очертанията на легла и дървени долапи", разказва още Пиърсън.

Къщите са датирани по радиовъглеродния метод и е установено, че са построени през 2600-2500 г. пр. Хр. - по същото време е построен и самият Стоунхендж.
Това е и един от фактите, заради които археолозите заключили, че хората, живели в къщите от Дурингтън Уолс, са отговорни за строежа на Стоунхендж.

Къщите образуват най-голямото селище от епохата на неолита, откривано някога във Великобритания.
Няколко подобни къщи от същата епоха са били намерени на островите Оркни, недалеч от бреговете на Шотландия.

Паркър Пиърсън казва, че скорошните открития допълнително доказват теорията, че Стоунхендж не е бил изолиран, а всъщност е представлявал част от доста по-голям религиозен комплекс, използван за погребални ритуали.