На Перперикон могат да се правят и се правят доста спекулации с историята.... с Боянската църква такива фокуси не се правят. Защото е паметник на Световното културно историческо наследство.

В типичния си стил директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров отговаря в открито писмо на мнението на друг учен - археологът професор Овчаров, който преди дни заяви, че подписът на стената на Боянската църква може да е на всеки, включително и на посетител, а не на единия от великите художници.


„На Перперикон могат да се правят и се правят доста спекулации с историята.
Могат да се показват на ежеседмични пресконференции в БТА всякакви статуетки и монети, купени или подарени и произхождащи от Северна България, но представяни като открити в нивите край Перперикон.

Могат да се представят керамични плочки с надписи, публикувани преди 15-20 години от други учени като сензационно току-що направено откритие. Могат да се "събират" в Перперикон любопитни сведения на антични автори, засягащи събития случили се в различни точки на Балканския полуостров.

Но с Боянската църква такива фокуси не се правят. Защото е паметник на Световното културно историческо наследство и отгоре на всичко е в София и лесно и бързо може да се провери всяко твърдение", започва писмото на Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей посочва, че твърдението на Овчаров за откритието на проф. Г. Григоров и В. Цветков не се опира на реално познаване на находката.

Ако беше посетил църквата или поне бе чел материалите в медиите Н. Овчаров щеше да разбере", посочва Димитров и обяснява, че автографът „Василий" е нанесен върху върху грубата мазилка, която още при строежа е била покрита с втора фина мазилка.

Върху нея следователно не може да се пише през следващите 2 века, а само в следващите 2 дни през които църквата е била в ръцете на художниците. Въпросната втора мазилка, върху която след изписването е могло да се драска от графомани и е била махната едва в 1980 г, посочва историкът.

Боянската църква е твърде значим паметник и затова проучването на новооткритите надписи и рисунки е поверено на екип сериозни учени, начело с проф. д-р Казимир Попконстантинов.

Резултатите от проучванията им ще бъдат обявени на 5 април.

Ще има любопитни изненади, включително и още една работа на зографа Василий от 1260 г., т.е. една година след като с колегите си е завършил Боянската църква, анонсира Божидар Димитров.