Консумацията на овес помага в борбата с холестерола. Неслучайно го наричат супер храна, разказа проф. д-р Веселка Дулева, която е началник отдел "Храни и хранене" в Националния център за обществено здраве и анализи.

В основите на хранителната пирамида са зърнените храни, разказа тя. Затова и във всички препоръки присъства купичка овесени ядки.

Проф. Дулева препоръча да консумираме пълнозърнести храни, тъй като те са важен източник на енергия.

Тя обясни, че с нарастване на възрастта, се повишава и нивото на холестерол. Овесът пък спомага за борбата с него заради съдържанието си на бета-глюкан.

Оказва се, че през последните години ЕС е най-големият производител на овес в света, изтъкна проф. Дулева. Статистиката сочи, че годишно Евросъюзът произвежда около 8,44 млн. тона от храната, която е изключителен източник на енергия.