Озоновата дупка Озоновата дупка над Антарктида бързо расте, като това ще доведе през тази година тя да достигне рекордни размери, предупреди австралийският екип от учени, който изнесе доклад по проблема, предаде Ройтерс.

Научното предположение се основава на понижаването на температурите в стратосферата, където се образува озоновата дупка.

Озонът е защитен слой в атмосферата, който предпазва Земята от слънчевите лъчи и по-конкретно от ултравиолетовата B-радиация, която причинява рак на кожата, катаракт и може да навреди на морската фауна и флора.

Нарастването в момента е подобно на това през 2000 година, когато дупката достигна рекордни размери, посочи ученият от австралийската експедиция, занимаваща се с екологичните измервания в Антарктида, Андрю Клекауциук.

През 2000 година НАСА предупреди, че озоновата дупка се е разширила до рекордните 28.3 милиона квадратни километра, което е три пъти колкото размера на Австралия.

Ситуацията е в контраст с тази от 2002 година, когато необикновено топлите условия доведоха до намаляване на озоновата дупка, каквото не сме виждали от 1988 година насам, посочи Клекауциук.

Озоновата дупка в момента обаче се е разпростряла над територията на цяла Антарктида.

Австралийските учени на Студения континент са видели първите показатели за захлаждането на долните слоеве на стратосферата (това са около 15 – 25 км нагоре), около шест седмици по-рано от обичайното.

Формирането на стратосферните облаци е истински светлинен спектакъл, който се образува от пречупването на слънчевите лъчи около залеза. Химическите реакции в тези облаци превръщат обикновено инертните, създадени от човека хлорофорумни въглероди, в озонови разрушители.

По принцип облаците не се образуват в стратосферата заради нейната извънредна сухост, но през някои зими температурите падат значително, което позволява формирането им.

През 2000 година не видяхме облаци в стратосферата преди началото на юли, но сега те се бяха образували още в средата на май, което е най-ранното им регистриране досега, обясняват австралийските учени.

Най-големите си размери озоновата дупка ще достигне в края на септември, тъй като август и септември са най-студените месеци на Южния полюс.

Температурите ще започнат да се покачват в началото на октомври и тогава озоновата дупка ще започне да се затваря.