Пандите вече не са застрашен от изчезване вид, след като в последните години популацията им трайно нараства.

След десетилетия усилия за опазването им, вече е отбелязан сериозен напредък, а статутът на големите падни вече официално е променен от „застрашен” на „уязвим вид” в Червената книга.

Последните данни на природозащитните организации, а и на властите в Китай, сочат, че популацията на възрастни животни в бамбуковите гори е 1864. Няма точни данни на бебетата и младите панди, но се счита, че те са над 2060, пише ВВС. Отделно на това пандите се отглеждат и с програма в зоологическите градини.

В последното десетилетие броят им е нарастнал със 17% – достатъчна тенденция, за да бъдат извадени от списъка със заплашените от изчезване. Успехът в опазването им се дължи на намаления лов на панди, популярен през 80-те, както и на сериозните усилия на китайските власти да съхранят териториите им на обитание.

Според международните организации по опазване на дивата среда и видовете програмата на властите в Китай се е оказала ефективна.

Въпреки това еколозите предупреждават, че усилията трябва да продължат, за да не се окажат резултатите само краткосрочни. Негативните предвиждания сочат, че в близките 80 години повече от 1/3 от бамбуковите гори могат да бъдат унищожени вследствие на глобалното затопляне. Това би било фатално за популацията на пандите. Основните мерки за защита на пандите биха били мерките за защита на горите, според еколозите.

Паралелно с изключването на пандите, в списъка с изчезващи видове бяха включени обаче други животни. Така в него попада горилата – най-големия примат, от чийто вид в световен мащаб са останали около 5 екземпляра.

Също под риск от изчезване са и шимпанзето, включително и вида бонобо.

Червената книга включва 82 954 вида животни и растения. Почти една трета от тях се намират на границата на пълното изчезване.