Папа Бенедикт XVI разговаря и благослови чрез видеовръзка екипажите на Международната космическа станция и совалката "Индевър".

Главата на римокатолическата църква ги поздрави за "смелостта и дисциплината" в овладяването на околоземното пространство, съобщи АП. Комуникационната връзка между Ватиканската библиотека и Международната космическа станция продължи почти 20 минути.

В началото на разговора с екипажа на совалката Папата пожела скорошно напълно възстановяване на съпругата на командира на мисията Марк Кел. Американската депутатка Габриел Гифърдс беше простреляна в главата в Аризона в началото на годината, но успя да присъства на изстрелването на совалката "Индевър", припомня агенцията.

Бенедикт XVI изрази загриженост и за емоционалното състояние на един от италианците на борда на „Индевър" - Паоло Несполи, който наскоро е загубил майка си.

Как се чувствате на борда на МКС в този момент на мъка. Чувствате ли се изолиран и сам или напротив - част от колектив, който ви помага и ви обгръща с внимание, попита Бенедикт космонавта.

В отговор Несполи посочи, че чувства молитвите на висшия духовник и че всички молитви, отправени от земята, отиват някъде там, където лети и совалката. Чувствам се много далеч, но и много близо до Земята. Мисълта, че мога да усетя всички вас близо до мен е истинска помощ в този момент, сподели още астронавтът.

Паоло Насполи ще се завърне на Земята в понеделник, прекратявайки петмесечната си мисия посредством руска капсула, отбелязва АП.

По време на разговора с Папата друг астронавт Роберто Виктори показа как медальон, подарен му от Бенедикт XVI, се носи в безтегловност.

Припомняме, совалката „Индевър" излетя след множество проблеми на 16 май.

Полетът й ще бъде 25 и последен в кариерата на този космически кораб. Совалката „Индевър" е на служба в американската космическия агенция вече 19 години. За това време е прекарала в космоса 6729 часа и 39 минути и е извършила 4429 обиколки на Земята, пролитайки 165 039 417 км.