Католическите свещеници във Великобритания и САЩ одобриха създаването на ново приложение към мобилните телефони iPhone, което ще позволи на вярващите да се изповядват, пишат чужди медии.

Приложението "Confession: A Roman Catholic App", което разработилите го наричат „идеален помощник за всеки разкайващ се грешник", може да се купи в интернет-магазина iTunes за 1 долар и 19 цента. Създателите на програмата твърдят, че приложението открива пред вярващите тайнството Божие и позволява да се води отчетност за греховете.

Първоначално за използването му вярващият трябва да въведе своите лични данни: възраст, пол, семейно положение.

Независимо, че нововъведението е санкционирано от висшите църковни власти, едва ли ще се стигне до автоматизация на процеса на покаяние, иронично коментират от Би Би Си.

Основната задача на „виртуалния свещеник" е да помогне на човека да осъзнае своите грешки и да направи това в традиционната църква за опрощаване на греховете.

Представителят на компанията Little iApps, която е изобретател на новия технологичен продукт, Патрик Лейнън заяви, че искат по този начин да  привлекат католиците към използване на новите технологии за изпълнение на религиозните ритуали.

Авторите на нововъведението са били вдъхновени от рождественското обръщение на главата на Римокатолическата църква Бенедикт XVI, който призова църквата да участва във виртуалния свят. „Аз призовавам младежта правилно да използва всички възможности, които предлагат съвременните технологии, но виртуалното общуване никога не трябва да заменя непосредствените и преки контакти с другите хора.

По този начин Ватикана се опитва да се впише във времето. През 2007 година той откри собствен канал в Youtube.