Амстердамският музей Rijksmuseum обяви "първата и последна по рода си" изложба на всички картини на Йоханес Вермеер, които са годни за пътуване. Директорът на музея заяви, че нарастващото съперничество между културните институции прави такова международно сътрудничество малко вероятно в бъдеще, предаде "Гардиън".

Смята се, че Вермеер, чиято най-известна творба е "Момичето с перлената обица" от около 1665 г., е създал 35 шедьовъра, 23 от които бяха показани заедно преди 26 години в Хага.

Тако Дибитс, директор на Rijksmuseum, заяви, че неговата институция ще надмине този брой, но не очаква подобна колекция да бъде възможна някога отново поради възрастта на творбите и силната конкуренция между галериите за привличане на посетители.

"От изложбата през 1996 г. насам е все по-трудно да се вземат картини назаем, защото Вермеер е толкова емблематичен художник. За музеите е все по-трудно да се разделят с творби му. Нашата изложба дава възможност да сравним и изучим творбите заедно", казва той.

По думите му натискът върху увеличаващия се брой музеи в света да правят изложби е голям, а произведенията от XVII в. са твърде крехки.

Вермеер, който е живял и творил в Делфт в западната част на Нидерландия, е считан за един от най-добрите художници в историята, но за него и за сюжетите на картините му се знае сравнително малко. Когато умира на 43 години през 1675 г., той е почти непознат като творец.

Картина на легендарната Фрида Кало бе продадена на търг за рекордна сума

Картина на легендарната Фрида Кало бе продадена на търг за рекордна сума

Предишният рекорд се държеше от творба на съпруга ѝ Диего Ривера