кръвноВъпреки напрежението, с което е съпроводен всеки изпит, доброто образование е предпоставка за по-малко проблеми с високо кръвно. Това е заключението на американско изследване, цитирано от БиБиСи. Високото кръвно (хипертонията) е свързано с инфаркта, инсулта и бъбречните проблеми.

Според изследователите връзката е по-силна при жените, отколкото при мъжете. От Британската кардиологична асоциация  коментираха, че така се потвърждава връзката между бедността и риска от сърдечни заболявания.

Статистически данни показали на изследователите, че по-малък процент от хората с добро образование имат проблеми със сърцето. В случая била използвана информация, обхващаща 30 години от живота на 3 890 души.

Те били разделени на три групи - със средно образование, с придобита бакалавърска степен и такива с най-малко магистърска степен. Жените с ниско образование имали по-високо кръвно от тези, които са прекарали над 17 години в училище и в университета. При мъжете зависимостта е подобна, като тя се запазва и след вземането предвид на фактори като пушене, употреба на лекарства и консумацията на алкохол.

Според изследователите причината за това е, че хората с по-ниско образование често си намират по-напрягаща работа, свързана с високи изисквания и ниско равнище на контрол, а това от своя страна води до развиване на хипертония.

Според ръководителя на изследването Ерик Лоукс по-зле образованите жени е по-вероятно да изпаднат в депресия, да останат самотни майки и, като цяло, да живеят бедно.