жрицаИзвестният в цяла Европа квартал на Червените фенери в Дортмунд ще бъде затворен, след като българската мафия го преобрази по свой образ и подобие, съобщава „Индипендънт". Според изданието социалният проект се превърнал от пример за целия ЕС в арена за престрелки и тежки престъпления.

Преди десет години германските власти решили да изкоренят проституцията в Дортмунд и част от занемарената улица "Равенсбургер" била превърната в 300-метров участък на Червените фенери. Общинарите изградили в близост и католически център, в който лекари помагали на нуждаещите се.

Проектът пожънал големи успехи в първите години от съществуването си, но това се променило след приемането на България и Румъния в ЕС през 2007г. В резултат на тяхното присъединяване стотици български проститутки пристигнали в града заедно с групировките, които ги контролират. Престрелките станали ежедневие, а организираната престъпност се увеличила драстично.

В момента в града работят близо 700 жрици на любовта, като голяма част от тях са българки. От католическия център изпратили свой служител да разследва причините за масовата емиграция и, изненадващо, установил, че в България повечето жени живеят в по-мизерни условия от тези в Дортмунд.

В крайна сметка градският съвет се съобрази с обществения натиск и по-рано през тази седмица реши "червения участък" на улица "Равенсбургер" да бъде затворен.