Американската актриса Ракел Уелч, която се превърна в международен секссимвол, след като се появи по бикини от еленова кожа във филма "Един милион години преди Христа", почина в сряда, съобщи нейният мениджър. Тя беше на 82 години.

Мениджърът на Уелч заяви в изявление, изпратено по електронната поща на АФП, че тя е починала мирно рано сутринта в сряда след "кратко боледуване", без да дава повече подробности.

Носителката на "Златен глобус" се е снимала в повече от 30 филма - включително "Фантастично пътешествие" и "Тримата мускетари" - както и в около 50 телевизионни сериала в своята кариера, продължила пет десетилетия.

Уелч, родена като Джо Ракел Техада през 1940 г., израства в Калифорния и в тийнейджърските си години печели няколко титли за красота.

Започва актьорската си кариера с поредица от епизодични роли в незначителни филми, включително в музикалния филм от 1964 г. "Roustabout" с участието на Елвис Пресли.

Пробивът ѝ идва, когато е избрана от студиото 20th Century Fox за главната роля в научнофантастичния филм "Фантастично пътешествие" от 1966 г.

Същата година тя има главна роля в "Един милион години преди Христа" - фентъзи филм, известен най-вече с пещерната жена на Уелч, облечена в бикини.

Въпреки че филмът получава посредствени отзиви, образът на Уелч на неговия плакат става част от историята на киното.

По-късно тя се бори да избегне типизирането си, като в автобиографията си от 2010 г. "Отвъд деколтето" пише, че "всичко останало ще бъде затъмнено от този по-голям от живота секссимвол".

Продължава да се снима в големи филми, като участва в първата в Холивуд междурасова секс сцена с Джим Браун в "100 пушки" и като транссексуална героиня в откровения "Майра Брекинридж" (1970 г.).

Печели "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за "Тримата мускетари" (1973), в който играе шивачката на кралицата.

По време на снимките на "Cannery Row" през 1982 г. Уелч е уволнена, защото настоява да си направи прическа и грим вкъщи. Тя съди студията MGM за нарушаване на договора, като в крайна сметка печели споразумение на стойност 15 млн. долара.

Любителка на йогата, по-късно Уелч се впуска в бизнеса, като през 1984 г. публикува програмата си "Total Beauty and Fitness".

Дълго време криела латиноамериканския си произход, като елегантна 60-годишна тя поема латиноамерикански роли в поредицата "Американско семейство" по PBS през 2002 г. и "Супа от тортила" през 2001 г.

През 2008 г., на 68-годишна възраст, се развежда с четвъртия си съпруг Ричард Палмър, който е 14 години по-млад от нея.

В по-късните години Уелч продължава да играе от време на време, но също така разработва собствена линия перуки, фиби и екстеншъни за коса.