Подводни снимки и сканиране на останките от древния тракийски град Севтополис са необходими, за да може да бъде осъществен проекта по изваждането на града.

Най-вероятно снимките ще стратират през декември, съобщи Кольо Радуков, президент на морския клуб „Севт ІІІ", който ще реализира подводните снимки.

Севтополис се намира под водите на язовир „Копринка". В проучването ще се включи и изследователска подводница на БАН, съобщава Казанлък.инфо.

Подобно заснемане на древния град вече бе направено от водолазните екипи, ръководени от Кольо Радуков, но то бе финансирано от телевизия „Дискавъри", заснела филм за тракийската цивилизация през 2007 г.

След популяризирането на проекта „Севтополис", чиято основна част е древният тракийски град да се покаже отново за света, става ясно, че за изработването на проекта са нужни снимки и сканиране на подводния град.

Те ще бъдат направени на дълбочина до 18 метра под водата.

До стартирането на снимките Радуков трябва да подготви базата на морския клуб. За това той от години има обещание от общинското ръководство, но само на думи. Къщата ще бъде ремонтирана със собствени средства, но трябва да бъде закупено специално водолазно оборудване, обещано от общината.
С последно си оборудване морският клуб се сдобива преди година, подарено от областната управителка.