Британският престолонаследник принц Чарлз и принц Уилям заеха централно място на помпозната церемония за откриването на сесията на парламента заемайки мястото на 96-годишната кралица Елизабет, която пропусна грандиозното събитие поради здравословни проблеми, предава Ройтерс.

След като кралицата беше принудена да се оттегли за първи път от почти 60 години, Чарлз я замести, за да прочете законодателния дневен ред на правителството в Уестминстърския дворец, за първи път в историята.

Кралицата, най-възрастният и най-дълго управлявал монарх в света, отсъства от почти всички високопоставени публични събития през последните месеци. Тя беше принудена да пропусне речта поради повторна поява на проблеми с мобилността си.

Държавното откриване на парламента е събитие с огромна помпозност и парадност, при което по традиция кралицата пътува към събранието в кралския автомобил, ескортирана от кавалеристи в церемониална униформа, докато императорската държавна корона и други кралски регалии пътуват преди нея с друг автомобил.

Церемонията, която се провежда през пролетта или след национални избори, олицетворява вековното разделение на властите между Короната, Камарата на общините, Камарата на лордовете и съдебната система.

Монархът облича кралската мантия, преди да поведе шествие до горната камара, където официално открива новата сесия на парламента, четейки реч, написана от правителството, в която се очертават законодателните му планове.

Тя чете документа с официален и неутрален тон, за да избегне чувството за одобрение или неодобрение на политиките, подход, възприет и от нейния син във вторник.

Чарлз, седнал до короната на кралицата и заобиколен от най-големия си син Уилям и съпругата му Камила, произнесе речта пред законодателите и лордовете, облечени в червени церемониални одежди.

Кралицата е пропускала случая само два пъти по време на своето 70-годишно управление - през 1959 г. и 1963 г., когато е била бременна със синовете си Ендрю и Едуард.

За да упълномощи Чарлз и Уилям да изпълняват ролята от нейно име, кралицата трябваше да издаде "Патентни писма". Източник от двореца каза, че Елизабет не им е делегирала никакви други функции.

След това се очаква кралицата да бъде видяна публично по време на четиридневните празници през юни, за да отбележи своя платинен юбилей.

Бъкингамският дворец каза миналата седмица, че тя планира да присъства на повечето големи събития по време на тържествата, но присъствието й няма да бъде потвърдено до деня на тяхното провеждане.

Разследват фондация на принц Чарлз за връзки със саудитски милиардер

Разследват фондация на принц Чарлз за връзки със саудитски милиардер

Има опасения и относно финансовия контрол на благотворителната организация