Извършени са финансови злоупотреби при управлението на няколко музея. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович, визирайки музейни проекти и дейности, извършвани в мандата на неговия предшественик Вежди Рашидов.

„Въпросът дори е не толкова за проекта, колкото как го управляваш, а проектът за „Лувъра" е лошо направен, недогледан финансово. Колкото до другите два музея - за модерно изкуство и на тоталитарното изкуство, там нещата са в пъти по-зле даже и от Лувъра", коментира Стоянович пред БНР.

„Хубаво е да се правят музеи и галерии, но нещата, които предишният министър на културата „продаваше" в публичното пространство дори не са започнати от него", каза Петър Стоянович и даде пример с проекта за т. нар. български Лувър, идеята за който е от времето на министър Емма Москова (1997-2001 г.).

Според културният министър всички тези нередности много скоро ще излязат на бял свят- както публично, така и по линия на съответните компетентни институции.

Доста шокиращи неща, допълва той, има и в ремонта на вече съществуващите музеи, като бившия царски дворец и Националната художествена галерия.

Стоянович ще настоява бюджетът на култура да се увеличи възможно най-много, а като приоритети в работата си посочва съвместното управление на културното наследство с общините и делегираните бюджети на театрите.