Ако нямате пари за съдебни такси, може да платите с кръвта си. Това е възможно в американския щат Алабама, където местен съдия дава възможност на бедни подсъдими да се разплатят с кръводарение.

Според BBC съдия Марвин Уигинс не веднъж е разпореждал на подсъдими, ако не разполагат със средства, а не искат да отидат в затвора, да направят кръводарение още същия ден. Това нарушава Конституцията, убедени са правни експерти и правозащитни организации.

По тази нестандартна процедура са минали близо 500 обвиняеми, като дългът на някои от тях обаче е останал и след като са се подложили на процедурата по даряване на кръв. Съдия Уигинс отказва коментар по нетипичното си правно решение.

Артур Каплан, професор по медицинска етика, твърди, че подобно правно решение е нередно по десетки начини. За него това представлява осъждане на някого да се подложи на инвазивна процедура, която не е в негова изгода и съвсем не обезателно е в полза на общественото здравеопазване.

500-те души, изправни пред  правосъдието на Уигинс, са били обвинени за различни деяния от незаконен лов в тъмните части на денонощието до притежание на наркотици.