На летище София започна работа първият роботизиран почистващ асистент на име SOFie, предоставен от германската компания, която от март 2022 г. отговаря за почистването на аерогарата.

Роботът е снабден с най-съвременните технологични и оперативни възможности, оборудван е с множество сензори и вече може да бъде забелязан на Терминал 2 на летище София.

SOFie почиства 1 450 кв. метра в рамките на един час, а капацитетът на батерията й позволява да извърши 5-часова смяна, след което трябва да се зареди.

"Освен желанието ни да бъдем признати за посланик на иновациите, ние се стремим да отговорим и на предизвикателствата, свързани с набирането на персонал в резултат от пандемията", заяви Бени Вундерлих, директор на компанията, отговаряща за почистването на летището. Той е наясно, че един робот не може да замени работната ръка напълно, но би помогнал за компенсиране на недостига на персонал, както и да повиши хигиенните стандарти на летище София.

Благодарение на SOFie вече имаме по-приятна летищна среда. Освен ефективен помощник, тя е и магнит за пътниците, които вече се снимат с нея, заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летище София.

По-малко пътуващи през летище София и за октомври спрямо 2019 г.

По-малко пътуващи през летище София и за октомври спрямо 2019 г.

Единствено при чартърните полети се наблюдава ръст