На фона на перспективата за шести пореден слаб дъждовен сезон в източната част и Африканския рог президентът на Кения Уилям Руто се надява небесата най-накрая да се отворят и проведе на 14 февруари общонационален ден за молитва, предава Associated Press.

Руто обяви плановете за първия общонационален ден на молитва в страната в неделя на служба в засегнатия от суша град Накуру, на около 160 километра от столицата Найроби. Неговото решение последва съвместен призив на духовните лидери на страната да бъде посветен цял един ден за молитва за облекчаване на сушата.

Амбициозната стратегия на Руто за икономическо съживяване на страната много зависи от успешен дъждовен сезон.

"Като правителство сме разработили планове за продоволствена сигурност, имаме семена, изобилие от торове и стратегии за събиране на вода, включително язовири. Сега имаме нужда Бог да ни изпрати дъжд", каза Руто. "Призовавам всички хора от всички религии... да се молят за нашата страна."

Кения и други източноафрикански нации преживяват една от най-тежките суши от десетилетия, която проваля реколтата и причинява смъртта на домашни и диви животни и недохранване на населението. Селското стопанство представлява голяма част от икономиката на Кения.

ООН нарече продължаващата суша в региона "бързо развиваща се хуманитарна катастрофа". Метеоролозите казват, че причинените от човека промени в климата влошават екстремните условия.

"Време е да започнем да включваме изменението на климата като фактор в нашите планове за развитие", каза Евънс Муколве, бивш директор на метеорологичната агенция на Кения и служител на ООН, пред АП. "Настоящата суша, за която предупредихме преди няколко години, има по-широки последици върху социално-икономическите условия в региона, включително мира, сигурността и политическата стабилност."

Климатичният център на Междуправителствения орган за развитие каза, че от 2020 г. пет дъждовни сезона са по-слаби от нормалното, като това е засегнало над 50 милиона души. Центърът ще публикува своите прогнози за следващия дъждовен сезон, обикновено от март до май, по-късно през февруари. Ранните прогнози от други метеорологични служби не са оптимистични.

Хората от различни части на света често са търсили божествена помощ за дъжд или друго благоприятно време. Миналото лято архиепископът на Милано направи поклонение в три църкви с надеждата да сложи край на сушата в страната, а губернаторът на Юта призова гражданите да се молят за дъжд преди уикенд с екстремни горещини.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали