Плащанията, извършени чрез банкови карти и електронната кореспонденция на европейци, пътуващи със самолет за САЩ ще може да бъдат проучвани от американските власти, съобщава АФП.

В началото на октомври ЕС и САЩ се договориха американските служби за борба срещу тероризма да получат достъп до т.нар. "разширени данни" на пътниците.

Служителите от службата за борба с тероризма ще могат да проверяват транзакциите по кредитните карти на пътниците, в случай че те са използвани за резервация на билети. Кореспонденцията на пътуващите със самолет също ще може да бъде проверявана, ако те предоставят на авиокомпанията своя електронен адрес.

От Вашингтон са категорични, че авиокомпаниите са длъжни да спазват клаузите от споразумението между ЕС и САЩ, ако иска да изпълнява трансатлантически полети. Властите поемат ангажимента, че на пътниците ясно ще бъде обяснявано за новите изисквания.

Американското правителство гарантира, че ще бъде направено необходимото, за да не бъдат допуснати злоупотреби. Ще се следи използването на личните данни и ще се контролират служителите, които ще имат достъп до тях.