Цигара в ръка Някои добавки към тютюна държат хората в зависимост, пише The Daily Telegraph, като се позовава на изследване, водено от учени от Орегонския университет.

За първи път специалистите успяха да измерят количеството, което предизвиква свръх силно привикване към “свободния” никотин, попадащ в организма на пушача с всяка изпушена цигара.

Учените установили, че така, както и кокаинът, освободеният никотин се изпарява и през дробовете бързо навлиза в кръвта.

Фактът, че свободният никотин много бързо попада в мозъка, позволи на изследователите да предположат, че той води до по-голяма зависимост, отколкото обикновеният никотин.

Според изследователите благодарение на откритието им може да се състави списък на различните марки цигари в зависимост от степента на привикване, която предизвикват те.

Като сравнили 11 марки цигари, продавани в САЩ, учените установили, че в някои от тях свободният никотин е от 10 до 20 пъти в повече отколкото преди се е предполагало.

36 процента свободен никотин повече останалите имали цигарите American Spirit. След тях са Marlboro – с 9,6 процента, Camel – с 2,7 процента, Winston – с от 5 до 6,2 процентов, Gauloises Blondes – с от 5,7 до 7,5 процента.

Ръководителят на изследването професор Джеймс Пънк обяснява, че когато се пуши, само свободната форма на никотина може да се изпари, като от въздуха попада в дихателните пътища.

Проблемът за количеството на съдържащия се в цигарения дим свободен никотин е довело до въпроса каква роля играят и такива цигарени добавки като амоняка, например.

При направените опити се оказало, че именно амонячните вещества са във връзка със свободния никотин. Сам по себе си никотинът не предизвиква силно въздействие в организма, но амонякът отнема протони от заобикалящата го среда, в това число и от молекулата на никотина, като така ускорява самият процес на неговото поглъщане.

Амонячните вещества са факторите, които водят до пристрастяването на човешкия организъм към цигарите, твърдят професорите.

Само че тютюнопроизводителите коментират, че амонякът е в тютюневите листа и не биха могли да следят в какво количество попада в цигарите им. Според тях, всеки, който иска да опази здравето си, може просто да не си купува цигари.

В тази връзка любопитно е да се спомене, че тримата мъже, които са играли най-известният персонаж от рекламите за цигари – каубоят на Marlboro, са умрели от болести, свързани с тютюнопушенето.

Дейвид Милър умира през 1987 година от емфиземи. Уайън МакЛарън през 1992 година от рак на белите дробове, разпространил се и в мозъка му, и Дейвид МакЛин – през 1995 година също умира от рак на белите дробове.