Москва ще стане вторият град в света след Дубай, където ще се появи въртящ се небостъргач, съобщава moneybg.

Mirax Group придоби правата за строителство по този проект от италианския архитект Дейвид Фишер.

Сега компанията подбира участък в пределите на третото транспортно колело на руската столица, където да издигне зданието на стойност над $400 млн.

Италианският архитект е предложил динамична архитектура, като всеки етаж на зданието се върти независимо от другите по вертикална ос, получавайки енергия от вятъра.

Етажите се сглобяват целите наведнъж и се закрепват към централната част на зданието.

Подобен 68-етажен небостъргач, наречен Green Environmental Tower, Фишер в момента проектира и за Дубай.

Според договора Mirax получава изключителните права за строителство на въртящи се кули в Москва и Петербург.

Предполага се, че общата площ на въртящата се кула ще е 110 хил.кв.м., над 60 етажа. На долните ще се разположат офисите и търговските помещения, на горните - апартаментите.

Очаква се проектът да бъде завършен в периода 2008 - 2011. Разчетите сочат, че 1 кв.м. от въртящото се чудо ще излезе на компанията $4 хил., а общия обем инвестиции ще надвиши $400 млн.

Компанията Mirax Group е основана през 1994 и е сред най-големите московски строителни компании. 85% от акциите са притежание на Сергей Полонский.

Макар че особеностите на проекта могат да помогнат на маркетинга му, експерти се съмняват, че в близките две - три години пазарът ще плати премията за уникалността на кулата, в която апартаментите може би ще се продават по 14 - 18 хил. долара за квадратен метър.