В четвъртък Световната здравна организация (СЗО) призова страните да интегрират традиционната и научната медицина в своите национални здравни системи, въпреки значителните критики относно подкрепата за практики, които някои експерти смятат за псевдонаука, пише европейската редакция на "Политико".

"Традиционната медицина има огромен принос за човешкото здраве и има огромен потенциал", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на Глобалната среща на високо равнище на СЗО за традиционна медицина в Индия.

Ръководителят на здравната агенция на ООН каза, че традиционната медицина "не е нещо от миналото", добавяйки, че има нарастващо търсене за нея и тя е важна за превенцията и лечението на незаразни заболявания. "Призоваваме всички страни да се ангажират да проучат как най-добре да интегрират традиционната и допълнителната медицина в своите национални здравни системи", каза той.

Разходите за допълнителните и алтернативните лекарства не се възстановяват рутинно от здравните застрахователи, като проучване от 2020 г. установи, че в Европа страни като Швеция, Дания и Норвегия възстановяват по-голям брой от тези лечения в сравнение с Полша, Унгария и Чехия.

Срещата се проведе успоредно с текущата среща на министрите на здравеопазването от Г-20 в Индия, като Испания, която в момента е председател на Съвета, заяви, че ще "обмени опит и ще обсъди приноса на традиционната медицина за здравеопазването и устойчивото развитие".

Като организация, ръководена от членовете си, страните, които са част от СЗО, определят своя дневен ред и със 170 от 194 страни, докладващи за употребата на традиционни лекарства, както и страните от СЗО, които одобряват официална стратегия за традиционните лекарства, организацията е задължена да работи в тази област.

Но това не спря порой от критики от страна на експерти и обществеността относно позицията на СЗО. В поредица от публикации в X, платформата, известна преди като "Туитър", СЗО изложи как традиционната медицина е била гръбнакът на някои важни научни постижения.

Една публикация пита читателите кои традиционни лекарства са използвали и включи списък, включващ хомеопатия и натуропатия. Тази публикация, прегледана от 3,5 милиона души към 17 август, имаше над 2000 цитата, като мнозина обвиниха организацията за насърчаване на "псевдонауката" и по-специално, оспорвайки популяризирането на хомеопатията.

"Сериозно Сериозно, @СЗО? Хомеопатията *не* е #традиционна медицина! Това е шарлатанство, изобретено от германец преди около 225 години", пише Дейвид Горкси, онколог-хирург, който редактира уебсайта Научно-базирана медицина.

В отговор на обратната връзка за тази публикация, СЗО каза, че те са "съгласни, че това послание можеше да бъде по-добре формулирано".

"Нашата работа има за цел да представи доказателства и научно валидиране около традиционната медицина, така че милиони хора по света, които използват допълнителна и традиционна медицина, да разберат дали тя е безопасна и ефективна и дали са по-добре защитени", каза СЗО. "Когато е научно потвърдена, традиционната медицина има потенциала да преодолее пропуските в достъпа до лечение за милиони по света."

СЗО: Аспартамът е безопасен за консумация

СЗО: Аспартамът е безопасен за консумация

Показват два отделни доклада, прегледани от изследователи, свързани със Световната здравна организация