
От Божу - историческата столица на областта, където се произвежда божолето - до Токио и Торонто, тази нощ ще бъде нощ на празник и опиянение, съобщава bTV.
Старата френска традиция с всяка изминала година се разпростира по света, където ценителите на червения кехлибар очакват пристигането на новата реколта.
Макар че заради сушата гроздето бе една трета по-малко, винарите са изключително доволни.
Това е реколта, която човек вижда веднъж в живота си, казва кралят на божолето Жорж Дюбьоф. 70-годиният производител е от 40 години в занаята. Тази нощ той ще опита новата реколта в Токио, където изнася по-голямата част от своята продукция.
Според обявения за най-добър сомелиер през 2000 година, Оливие Пусие, 2003 ще остане в историята. Никога досега не сме имали възможността да видим толкова наситено, с толкова много обем и толкова богато вино, както реколта 2003.
Заради сушата през лятото гроздоберът започна още от 14 август. Толкова рано брането не е започвало от 1893 година насам, коментират специалисти.
Френският търговски клуб ще представи новото божоле в София на 5 декември вечерта. Заедно с "червеното злато на Франция", както французите наричат любимото си вино, столичани ще могат да дегустират френски сирена, други специалитети и да слушат френска музика.