Някои решения, особено делови, които изглеждат абсолютно ирационални, всъщност имат биологична природа, информира zdrave.bg.

Това показва изследване, според което нивото на тестoстерон в организма влияе върху решенията, които взима мъжът.

Тери Бърнам от университета "Харвард" е провел изследване върху природата на ирационалното икономическо поведение. В експеримента са участвали мъже, които са играли на популярната бизнес-игра "Ултиматум".

Принципът на играта е сравнително прост: първият играч предлага на втория определена сума пари, която е фиксирана и не се обсъжда. Играчът, който приема предложението, знае сумата, с която разполага първият играч и следователно знае каква част от нея му се предлага. Ако предложението се приеме, играчът ще спечели част от пълната сума, ако се отхвърли - никой не получава нищо.

Често играчът, на който се предлагат свободни пари, се отказва от тях, ако предложената сума според него е твърде малка част от цялата сума. Подобен род отказ винаги е бил загадка за икономистите, защото на втория играч се предлагат свободни пари, върху които всъщност няма никакви условия и ограничения.

Експертите изказват предположение, че отказът е свързан с чисто емоционалното желание да накажеш предлагащата страна, която според теб не се държи напълно коректно, предлагайки ти толкова малка сума.

Бърнам смята, че подобно ирационално поведение има по-скоро биологична природа, отколкото морални убеждения.

По време на извършените от него и екипът му наблюдения е било установено, че мъжете с високо с съдържание на тестостерон много по-често са отказвали сделките в играта, когато те са били приемаща страна и когато са им предлагали твърде малко според тяхната представа сума, съобщава New Scientist.

Според Бърнам високото ниво на тестостерон кара мъжа да се отнася по-критично към предложения, които му се струват несправедливи и унизителни: "Това всъщност е свързано със стремежа към доминиране, според който да приемеш малката сума пари означава сам да се поставиш в подчинено положение, докато да предложиш голяма сума означава да проявиш великодушие, което укрепва доминиращия статус".