Бившият британски министър-председател Тони Блеър, който по вероизповедание принадлежеше към англиканската църква, прие в петък вечерта католическата вяра. Информацията бе потвърдена от официалния представител на Тони Блеър.

Той обаче е подчертал, че решението експремиерът е взел „изцяло лично".

Съпругата на Блеър, Чери е ревностна католичка, а четирите деца на бившия великобритански премиер също посещават католически училища.

Петдесет и четири годишният Тони Блеър получи причастие от кардинал Кормак Мърфи О`Конър по време на служба в частния параклис на официалната резиденция на Уестминстърския архиепископ.

По думите на кардинала Блеър в продължение на много години е посещавал месите заедно със своето семейство, а в последните няколко месеца е преминал през програма, която да го подготви за прехода към католицизма.
„Аз изключително се радвам и приветствам приемането на Блеър в лоното на католицизма", казва Мърфи О`Конър
 

Няколко дни преди да напусне Даунинг стрийт през юни Блеър бе приет на частна аудиенция при папа Бенедикт XVI. Медиите тогава коментираха, че една от възможните теми на разговора им е била възможността на Блеър да премине към католицизма.

Тони Блеър не би могъл да стане католик по времето, докато беше министър-председател на Великобритания, заради политически съображения, но след подаването на оставка пречките от политически характер отпадат.