Как се заобикалят закони ли? Като се създадат други, които не им противоречат, но пък разрешават "забраненото" в определени граници. Така изглежда швейцарският отговор на забраната за тютюнопушене на обществени места.

Това коментира радио "Дойче веле".

Собствениците на заведения в Базел са измислили трик срещу нея и той, както може да се очаква за тази страна, е абсолютно законен! Е, разбира се, използването му струва известна сума швейцарски франкове:

"Извинете, член ли сте на сдружението на пушачите Fumeur?". С този въпрос посрещат гостите на входа на малкия ресторант "Торщюбли" в Базел. Собственичката му Лоти Вибер пуска вътре само членове на сдружението "Fumeur". Тези, които няма членска карта, трябва да се качат или на първия етаж, където е помещението за непушачи, или на терасата.

Междувременно в сдружението участват сто собственика на заведения в Базел. За кратко време са издадени над 55 хиляди членски карти. Всяка една струва десет швейцарски франка. Притежаването й ти дава възможност да заобикаляш забраната за тютюнопушене. "Трикът със сдружението на пушачите е абсолютно легален и сигурен", твърди председателката му Лоти Вибер и бърза да добави:

"Ние се борим за оцеляването ни. От цяла Швейцария ми се обаждат собственици на заведения, които казват, че 95% от клиентите им са пушачи и след забраната за тютюнопушене печелят само наполовината на това, което са печелели преди."

Ханс-Петер Веселс ръководи службата в базелската община, която следи зорко за спазване на забраната за тютюнопушене. "Многобройните заведения, членуващи в сдружението на Лоти Вибер, са строго контролирани", твърди той.

"Моите сътрудници отиват там и следят зорко дали там се пуши, дали пушачите са с членски карти на клуба, дали изобщо се прави проверка на тези карти", казва Ханс-Петер Веселс от базелската община.

В заведението на Лоти Вибер всички сервитьори са подписали декларация за това, че са готови да работят там въпреки пушека. Защото в Швейцария трикът със заведенията, членуващи в сдружението на пушачите, действа, само ако всичко е по установените правила.