Турските археолози са призовали правителството си да поиска от Италия да им бъдат върнати костите на Св. Николай - първообразът на днешния Дядо Коледа.

Светецът от 4-ти век, от който произлиза легендата за Дядо Коледа, е погребан в днешния турски град Демре, но през средните векове мощите му са пренесени от италиански моряци в град Бари.

Турското правителство е отговорило, че разисква дали да постави подобно искане пред Рим, предаде БиБиСи.

Професор Невзат Цевик, шеф на археологическите проучвани в Демре е категоричен, че Свети Николай ясно е посочил, докато е бил жив, че иска да бъде погребан в родния си град.

И без мощите на Св. Николай град Демре е известна туристическа атракция. Във византийската църква е поставена и голяма пластмасова статуя на Дядо Коледа - с брада и червено-бял костюм.

Припомняме, югозападна Турция е родното място на Св. Николай - първообразът на днешния Дядо Коледа.

Легендата за светеца, от който се смята, че е произлязъл митът за Дядо Коледа сочи, че Св. Николай е живял през 4-ти век в древния град Мира, където е бил свещеник.

Руините на базиликата в днешен Демре са първото място, където е погребан свещеникът Николай.

Мощите му отдавна са преместени и саркофагът е празен.
Тялото му е занесено в базиликата „Свети Николай" в италианския град Бари.

Причина за това е настъплението на селджукските турци в тази част на Азия, които опустошавали християнските градове и храмове.

През 1087 група италиански мореплаватели и търговци провеждат експедиция по бреговете на Мира. Именно те занасят мощите на Св. Николай в Бари.