Група британски учени от Музея Уелс и Лестърския университет обясниха произхода на камъните от мегалитната структура Стоунхендж, като резултатите от техните изследвания са публикувани в сп. Antiquity.

Специалистите повторно за изучили работата на геолога Хърбърт Томас, който първи изложи хипотезата, че камъните са доставени от планината Пресели, която се намира на стотици километри от обекта. Според неговата теория те са били транспортирани с лодка по крайбрежието.

Вандали повредиха Стоунхендж

Вандали повредиха Стоунхендж

Двамата все още са на свобода

Учените са ревизирали тази теория, като са анализирали проби, събрани през 1906 г., още преди Томас да започне проучванията си, като са заключили, че първо камъните са спускани до река Моноу с помощта на животни, а след това са ги прехвърляли по река Севърн или надолу по река Ейвън.

Стоунхендж е загадъчна каменна структура в графство Уилтшър, като това е един от най-известните археологически обекти в света. За изграждането му, което е започнало около 2600 г. пр. Хр., са били използвани големи скални блокове и донесени отдалеч сини камъни от диабаз, което е доста твърда вулканична скала.