Венцислав Велев от 11 клас към математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай. В олимпиадата са участвали над 110 ученици от 52 страни, съобщават от МОН.

Сребърният ни медалист е изготвил есе върху мисълта на известния еврейски философ от XII век Мойсей Маймунид от книгата му "Ръководство за озадачените": "Понякога истината блести толкова изящно, че я възприемаме ясна като ден. Материята и навикът обаче хвърлят було върху нашето възприятие, връщайки ни обратно в тъмнина, гъста колкото преди това..."

За олимпиадата тази година до участие е бил класиран и единадесетокласникът Ивайло Христов от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна.

С принос за успеха са учителите на олимпийците Миглена Дамянова-Радойска от МГ "Баба Тонка" и Палмира Дачева от МГ "Д-р Петър Берон", както и лекторите, участвали в подготовката на националния отбор.

От МОН припомнят, че вече трета година български ученици печелят медали от олимпиадата по философия, в която медалистите са между 5 и 10 ученици от целия свят.

Български ученици спечелиха 33 медала от олимпиада по математика, физика и информатика

Български ученици спечелиха 33 медала от олимпиада по математика, физика и информатика

20-ото издание на престижната международна Жаутиковска олимпиада се проведе в Казахстан