Аржентински палеонтолози са открили останките на гигантски нов вид тревопасен динозавър с дълга шия в южния регион на страната Патагония, като казват, че находката се нарежда като една от най-големите, откривани някога, предава Ройтерс.

Вкаменелостите са били открити в природния резерват "Пуебло Бланко" за първи път от учени през 2018 г. Костите на динозавъра са били толкова големи, че микробусът, който ги е превозвал се е преобърнал, като нито учените нито самите останки са пострдали.

Палеонтологът Николас Чименто каза, че учените са решили да кръстят динозавъра Chucarosaurus Diripienda, което означава твърдо сварен и бъркан, защото се е търкалял и е оцелял след инцидента.

Със своите 50 тона тегло и 30 метра дължина Chucarosaurus е най-големият динозавър, открит някога в планинската провинция Рио Негро. Той е живял в периода късна Креда заедно с хищници, риби и морски костенурки.

Бедрената кост на чукарозавъра, която е дълга 1,90 метра, е била разделена на три части, всяка от които от по над 100 килограма и изисквала поне трима души, за да я вдигнат, казаха учени.

Патагония е била дом на най-големите растителноядни динозаври в света, като колосалния Patagotitan mayorum, най-големият динозавър, откриван някога, въпреки че учените все още не знаят защо видовете там са расли толкова бързо и в някои случаи никога не спират да растат през целия си живот.

Палеонтологът Матиас Мота каза, че докато Chucarosaurus, зауропод, съперничи на други патагонски гиганти по размер и тегло, характеристиките на бедрата, предните и задните крайници предполагат, че е по-тънък и грациозен.

Около 140 вида динозаври са открити в Аржентина, която се нарежда сред първите три страни в света за изследвания и открития заедно с Китай и Съединените щати.

Проучванията са проведени от изследователи от Музея на природните науки "Бернардино Ривадавия", фондация "Азара" и Националния изследователски съвет "Конисет" с подкрепата на Националното географско общество.

Продадоха на търг рядък скелет на динозавър за 6 милиона долара

Продадоха на търг рядък скелет на динозавър за 6 милиона долара

Фосилът е на горгозавър - далечен роднина на скандалния и смъртоносен тиранозавър рекс