Индийските власти разрушиха два незаконно построени небостъргача-близнаци в неделя близо до столицата Ню Делхи. Те станаха най-високите сгради, събаряни някога в страната.Операцията продължи по-малко от 10 секунди, предава Ройтерс.

Много хора се струпаха да наблюдават взривяването от покривите на близките високи сгради. Те аплодираха и ръкопляскаха, когато високите 103 метра кули се сринха след контролирано взривяване и прах обгърна голям жилищен район.

Миналата година Върховният съд разпореди разрушаването на кулите в района на Нойда след дълга съдебна битка, установила, че те нарушават множество строителни разпоредби и норми за пожарна безопасност.

Над 3700 кг експлозиви бяха използвани за взривяването около 14:30 часа местно време (12 часа българско време) казаха служители пред местните медии. Прецизно поставените експлозиви имаха за цел да осигурят минимални щети в района.

Полицията каза, че все още се проверява дали са нанесени щети. Живущите наблизо казаха, че ще проверят дали имотите им са пострадали. Такива събаряния са рядкост в Индия въпреки необузданото незаконно строителство.

Хиляди бяха напуснали апартаментите си в близост до мястото на взрива за около 10 часа и десетки полицейски екипи и спешен персонал бяха разположени за разрушаването на кулите с 850 незаети апартамента.Някои сгради в близост бяха покрити с бели пласмасови листове, за да бъдат защитени от отломки.

В "Туитър" много хора казаха, че решението за взривяване на кулите е строго действие срещу корупцията и ще служи като пример и предупреждение за строителите и строителните компании.

Очакваше се взривът да остави над 80 000 тона развалини, повечето от които ще бъдат използвани за запълване на дупката от обекта а останалите ще бъдат рециклирани.