Две скални изображения са открити в Перу недалеч от древния град на инките Мачу Пикчу, съобщи ТАСС.

Както съобщи директора на Националния археологически парк Фернандо Астете, рисунките не са включени в съответната база данни, която сега описва старинния град.

На скалните рисунки от неизвестен автор е изобразен мъж и семейство камили. Съдържанието и стилът на изпълнение на рисуване са сходни с откритите по-рано в близост до Мачу Пикчу образци на скална живопис. Древните художници са изобразявали хората и животните с използването на черни или охра цветове в специално изрязани за целта вдлъбнатини на скалите.

Откритите нови скални рисунки може да се отнасят към доинковата епоха. За точното определяне на възрастта им са необходими по-щателни изследвания.

Мачу Пикчу е открит през 1911 година от ученият от Йелския университет на САЩ Хирам Бингам. В резултат от разкопките, проведени под негово ръководство, са открити на горния склон на хълма стотици каменни здания и множество други съоръжения - стълби, проходи, пещери.

Всичко това беше част от добре защитен град-крепост, за чийто произход се спори и до ден днешен. През 1983 година този уникален паметник на древната архитектура е обявен от ЮНЕСКО за културно наследство на човечеството.