Австрийската столица Виена отново бе обявена за най-добрият град за живеене в света според Global Livability Index на Economist Intelligence Unit (EIU) за 2023 година.

Тя е следвана от Копенхаген, Сидни и Мелбърн. 

Азиатско-тихоокеанските градове са сред дестинации с най-подобрени резултати, като осем от 10-те най-големи движещи се нагоре идват от региона. Уелингтън в Нова Зеландия се издигна с 35 позиции, за да заеме 23-то място, докато Окланд се изкачи с 25 позиции, за да се приземи на номер 10. Ханой, Виетнам, се изкачи с 20 позиции до 129.

Столицата на разкъсана от войната Сирия, Дамаск, също запази мястото си от предишната година като най-малко пригоден за живеене град на планетата.

Дамаск, Сирия и Триполи в Либия остават в дъното на списъка, задържани, според доклада, от социални вълнения, тероризъм и конфликти.

Отбелязва се, че връщането към нормалния живот след дългогодишната пандемия от COVID-19 променя списъка на най-подходящите за живеене градове в света.

"Преминаването към нормалност след пандемията като цяло предвещава добри условия за глобалната жизненост през 2023 г., коментира Упасана Дут, ръководител на индекса за жизненост в EIU. Образованието стана по-силно с децата, които се връщат в училищата, заедно със значително намалената тежест върху болниците и здравните системи, с някои забележими подобрения в градовете в развиващите се икономики на Азия и Близкия изток."

Класирани са 173 града по повече от 30 качествени и количествени фактора в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Данните са събрани от 13 февруари до 12 март.

Виена е най-добрият град за живеене

Виена е най-добрият град за живеене

След като коронавирусните ограничения я бяха пратили надолу в класацията

Припомняме, че миналогодишната класация постави на първите места Виена, датската столица Копенхаген и швейцарският Цюрих. Другият швейцарски град Женева е шести, германският Франкфурт на седми, а холандският Амстердам - ​​девети.

Европа можеше да се похвали с шест от първите десет града.

Канада също се представя добре. Калгари се нареди на обща трета позиция, следван от Ванкувър на пето място и Торонто на осмо.

Японската Осака и австралийският Мелбърн си поделиха десетото място.

Столицата на Франция Париж зае 19-то място, с 23 места нагоре от миналата година.

Белгийската столица Брюксел е 24-та, точно след канадския Монреал.

Столицата на Обединеното кралство Лондон е 33-ият най-годен за живеене град в света, докато испанските Барселона и Мадрид бяха съответно 35-и и 43-ти.

Италианският Милано се класира на 49 място, американският град Ню Йорк на 51, а китайският Пекин - на 71-о място.

Отново фактори за класирането бяха коронавирусът и войните в различни страни по света. 

Така, Окланд падна на 34-то място поради ограниченията на пандемията.

Украинската столица Киев не беше включена тази година заради войната. В същото време, руските градове Москва и Санкт Петербург паднаха надолу в класацията заради "цензура" и въздействието на западните санкции.

Виена пак е най-добрият град за живеене в света

Виена пак е най-добрият град за живеене в света

На последно място традиционно е Багдад