виноШестима души бяха арестувани, няколко винарни бяха затворени, а хиляди бутилки вино бяха изтеглени от пазара, след като властите откриха в него опасни химически добавки, предаде АФП. Акцията беше извършена в региона Чангли, известен като „Китайското Бордо" и причини поредния скандал, свързан с безопасността на храните в страната, след смъртоносното детско мляко от преди две години.

Телевизионно разследване разкри, че винарите правят напитките си от силно подсладена вода, оцветители и ароматизатори, след което използват етикети на известни марки. Според експерти, добавките могат най-малкото да доведат до главоболие, но и да увредят сърцето и да доведат до рак.

„Силно притеснени сме от случилото се. За да гарантираме сигурността на клиентите си, започнахме да изтегляме от продажба вината от разследваните фирми", заяви пред АФП говорителят на голяма търговска верига.

Агенция „Синхуа" съобщи, че властите са затворили близо 30 винарни. Банковите им сметки с общо 427 000 долара са били замразени, а над 5 000 кашона с вино са били конфискувани. Все още не е ясно какво количество от фалшивото питие е достигнало до магазините.

В Чангли се произвежда една трета от виното, консумирано в Китай, посочиха от осведомителната агенция. Скандалът дойде съвсем скоро преди Нова година - период, в който продажбите на алкохол се повишават значително.

Правителството в Пекин беше подложено на остри критики както от чужбина, така и от собствените си граждани заради ниските стандарти за качество на храните и медикаментите, произвеждани в страната.

През 2008г. поне шест деца починаха, а 300 000 се разболяха, след като консумирали мляко на прах, в което се съдържал индустриалния химикал меламин. Той бил използван от производителя, за да изглежда, че в млякото има повече протеин. Двама души бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Случилото се предизвика истерия и у нас, след като се появиха съмнения, че вафли с меламин са се продавали и на българския пазар.