Хората, които вярват в прераждането са по-предразположени към проблеми с паметта.

Това се посочва в проучване на специалисти, публикуване в американския сайт LiveScience.com. Изследванията са проведени между три групи хора.

Първите по принцип вярват в съществуване на предишни животи, вторите не приемат хипотезата за възможно прераждане, а третата група изследвани са били накарани да приемат идеята за прераждането след подлагане на хипноза, която да ги убеди, че са имали предишен живот.

И в трите групи резултатите сочат, че убеждението в тезата, че прераждането е възможно, води до сериозни проблеми с паметта. Хората, които  вярват, че са имали предишен живот се концентрират много по-трудно, а силата на паметта им е по-слаба, от тази на отричащите прераждането.

Изводите не се отнасят само за хора, които вярват в прераждането, а и за такива, които са склонни да примат идеята за съществуването на извънземни, на паралелен свят и подобни.

Този тип мислене довежда до размиване на границите с реалността, до объркване на реалните факти с недоказаните хипотези. А това вече рефлектира до способността за запомняне и до объркване на случилите се неща в съзнанието, каза ръководителят на проучването Мартин Питърс.

От друга страна хората, вярващи в прераждането, са по-склонни към депресивни състояния и трудности със съня, което още повече задълбочава  проблемите с паметта, допълва Питърс.