Световното първенство по футбол през 2030 г. за първи път в историята ще се проведе в шест държави на три континента. Това съобщи БиБиСи.

Домакини на мондиала ще бъдат Испания, Португалия и Мароко. Първите три срещи от турнира пък ще се изиграят в Уругвай, Аржентина и Парагвай. Откриващите мачове в Южна Америка ще отбележат 100 години от първото световно първенство, проведено в Уругвай през 1930 г.

Предстои ФИФА да ратифицира решението си през следващата година. От ФИФА посочиха, че само кандидатури от страни от Азиатската футболна конфедерация и Океанската футболна конфедерация ще бъдат разглеждани за турнира през 2034 г.

Саудитска Арабия обяви, че ще се кандидатира за домакинство на турнира през 2034 г. за първи път. Крайният срок за кандидат-домакини да подадат потвърждения за интерес е 31 октомври.

Уругвайската столица Монтевидео, градът, който беше домакин на първия мач от Световната купа през 1930 г., е готов да организира първия мач през 2030 г. Останалите срещи от турнира ще се проведат в Европа и Африка. Мароко ще се превърне във втората африканска страна домакин на Световно първенство след ЮАР през 2010 г.

Испания вече веднъж е домакинствала - Мондиал 1982 г,, а Португалия не е била домакин на турнира.

В Катар арестуваха журналисти, разследващи условията на труд на обектите за Световното

В Катар арестуваха журналисти, разследващи условията на труд на обектите за Световното

Норвежките журналисти били задържани при опит да напуснат страната