Двама норвежки журналисти, които разследвали условията за работниците мигранти в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., са били арестувани и задържани за 36 часа при опит да напуснат страната. Това информират норвежки медии, цитирани от "Гардиън".

Вестник VG съобщи, че Халвор Екеланд, спортен журналист от обществената телевизия NRK, и Локман Горбани, оператор на NRK, са били задържани от полицията късно в неделя, когато са се готвели да заминат от летището в Доха.

Часове по-рано, по време на предаване на живо за новинарското предаване Sportsrevyen, посветено на условията за работниците на обектите за Световното първенство, Екеланд заявил пред зрителите, че има "големи контрасти", а състоянието на някои работници е "ужасно".

Запитан по време на предаването какво го е поразило най-силно, той отговорил: "Срещите ни с работниците, които не пожелаха да говорят с журналисти пред камера. Когато ги помолих за интервю, видяхте страха в очите им."

Журналистите разказват, че са били арестувани пред хотела си и отведени в полицейски участък, където са останали до освобождаването им във вторник сутринта. Те вече са обратно в Осло.

Говорител на катарското правителство заяви, че норвежците са били задържани "за навлизане в частна собственост и снимане без разрешение".

6500 работници от чужбина загинали в Катар при подготовката за Световното първенство

6500 работници от чужбина загинали в Катар при подготовката за Световното първенство

Данните от Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка разкриват, че 5927 работници са загинали в периода 2011-2020 г.