Повече от 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загинали в Катар, откакто емирството спечели правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол преди 10 г., разкрива "Гардиън".

Разследването, което е на базата на събрана информация от правителствени източници, е установило, че средно по 12 мигранти от тези пет държави от Южна Азия са губили живота си всяка седмица от декември 2010 г., когато улиците на Доха бяха изпълнени с възторжени тълпи, празнуващи победата на Катар.

Данните от Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка разкриват, че 5927 работници са загинали в периода 2011-2020 г. Отделно информация от посолството на Пакистан в Катар показва, че между 2010 и 2020 г. са загинали 824 пакистански работници.

Общият брой на жертвите е значително по-висок, тъй като в тази статистика не са включени смъртните случаи в Катар с работници от редица други държави, включително Филипините и Кения. Смъртните случаи от последните месеци на 2020 г. също не са включени.

През последното десетилетие Катар предприе безпрецедентна строителна програма, предимно подготовка за футболния турнир през 2022 г. Освен седем нови стадиона, десетки големи проекти са завършени или се осъществяват в момента, включително ново летище, пътища, обществен транспорт, хотели и нов град, където ще се състои финалът.

Според експерти най-вероятно повечето от смъртните случаи са на работното място, а именно при осъществяването на инфраструктурни проекти за Световното първенство по футбол.

Има 37 смъртни случая, които са пряко свързани със строителството на стадиони, а 34 са определени като "несвързани с работното място" от организационния комитет на събитието.

Британското издание пише, че откритията разкриват провала на Катар да защити 2 милиона работници от чужбина или дори да разследва причините за очевидно високата смъртност сред младите работници.

Зад статистиката има безброй истории на опустошени семейства, които са останали без човека, който изхранва семейството, борещи се да получат компенсация, объркани заради обстоятелствата около смъртта на любимия.

Посочват се най-различни причини за смъртта: множество наранявания вследствие падане от високо, задушаване, неустановена причина за смъртта заради разлагане на тялото и други. Но най-често се среща "естествена смърт", което обикновено се свързва със сърдечни или респираторни проблеми.

"Гардиън" отбелязва, че 69% от смъртните случаи сред работници от Индия, Непал и Бангладеш се категоризират като естествена смърт. Сред индийците цифрата е 80 на сто.

По-рано британският вестник писа, че така класификация, при която обикновено не е правена аутопсия, често не предоставя легитимно медицинско обяснение за причините за смърт.

През 2019 г. бе установено, че горещото лято в Катар най-вероятно е един от основните фактори за смъртността сред работниците.