Сцена 17 на Министерството на културата се оказа прекалено малка да побере всички желаещи да станат част от концерта по случай Василица или Ромската нова година.

Десетки цигани се събраха, за да си честитят новата година, като те бяха приветствани от заместник-министъра на културата Васил Василев.

Той откри символика в това, че за пръв път по време на традиционния концерт човек с името Васил поздравява от името на институцията за Василица. Заместник-министърът пожела на всички роми техният празник да достигне до всяко сърце.

По случай днешния ден бе прочетено и приветствие от вицепремиера Зинаида Златанова, която пожела на българските роми да обединят воля и усилия, за да достигнем всички до висотата на идеалите и целите ни.

Последваха традиционни цигански песни, прославящи Банго Васил, също така богата програма, включваща както музикални, така и танцувални изпълнения.

Циганчета в български носии показаха вещината си в народните танци, а духов оркестър от Врачанско изсвири знаковата циганска версия на песента „Гергьовден".

Програмата включваше скечове, които с хумор засегнахати теми като интеграцията, безработицата, ранните бракове и кризата.

Водещите разказаха, че по традиция през нощта на 13 срещу 14 януари се точат баници и баклави и се сервира кокошка с ориз или зеле. Приготвя се и домашна питка, а парата в нея се предава от поколение от баща на първороден син.

Днес пък цял ден дечица със сурвачки обикаляха министерствата и сурвакаха и поздравяваха министрите.