Тази вечер навлизаме в пика на метеорния поток Джеминиди и ако обърнем поглед към небето всяка минута ще виждаме падаща звезда.

Може би вече сте виждали ярък метеорен поток на декемврийското небе? Джеминидите пристигнаха. Това е прекрасно време да се екипирате, да излезете на открито и позволите на вселената да взриви ума ви, съветват от NASA.

"Заедно с августовските Персеиди, "затъмнени" от ярката лунна светлина, Джеминидите ще са най-зрелищният звездопад през тази година", пояснява изследователят Бил Кук.
По думите му, тънкият лунен сърп тази вечер няма да разваля шоуто. И ако наоколо няма ярки градски светлини и небето е ясно, удоволствието от звездопада ще е пълно.

Абсолютният пик на метеорния поток ще бъде утре вечер, 14 декември.

Джеминидите озаряват земното небе всяка година през декември - по времето, когато планетата ни преминава през гъст облак от космически отломки, останали след разпадането на скалисто тяло, наречено 3200 Фаетон. Навлизайки в земната атмосфера отломките засияват на небосклона като падащи звезди.

Учените спорят за природата на Фаетон. Той може да е представлявал астероид - най-близкия до Земята, на може да е бил и комета със скалисто ядро.