Двама пилоти на пътнически самолет заспаха по време на полет, но като по чудо приземиха самолета си без никой да пострада. Полет ET343 на "Етиопски авиолинии" е пътувал от суданската столица Хартум за етиопската столица Адис Абеба на 15 август, когато инцидентът е станал на 11 хиляди метра височина, пише Дейли Мейл.

Пилотите е трябвало да започнат снижаването си към летище "Боле" в Адис Абеба. Според специализираното издание Aviation Herald контролът на въздушното движение се е опитал да се свърже с пилотите, но без успех. Най-накрая екипажът се събудил, след като автопилотът на самолета се изключил при прелитане над точката за кацане и е подал автоматичен сигнал за тревога.

Пилотите са успели да приземят безопасно самолета след нов заход. Данните от сайта за следене на полети Flightradar24 потвърждават инцидента, като показват, че самолетът е прелетял на 11 хиляди метра над пистата и е успял да направи нов заход, когато пилотите са се събудили.

Авиационният анализатор Алекс Мачерас написа в "Туитър" за "особено тревожния" инцидент и коментира инцидента

Мачерас написа в "Туитър": "Дълбоко обезпокоителен инцидент с най-голямата авиокомпания в Африка - самолет "Боинг 737-800 полет ET343 на "Етиопски авиолинии" все още на крейсерска височина 11 хиляди метра, когато достигна дестинацията Адис Абеба.

Не става ясно дали след приземяването на самолета е започнало разследване и засега няма информация, дали пилотите са имали достатъчно време за почивка. Полетът е бил извършен между 3 и 6 часа сутринта.

Това идва след друг инцидент, който се случи през април, съобщен от ABC 7 Eyewitness News, при който се твърди, че други двама пилоти също са заспали на полет от Ню Йорк до Рим с около 250 пътници на борда.

Според разследване на инцидента и двамата пилоти на полета на ITA Airways от международното летище "Джон Ф. Кенеди" през април са спели по време на пътуването.

Те са спели, докато техният "Еърбъс 330" прелита над Франция на височина от 11 500 метра. Разследващите установили, че единият от пилотите е спал по време на планираната си почивка, но командирът също е заспал. Бил е загубен контакт със самолета за около 10 минути.

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Прелетял, съпровождан от изтребители, през Сърбия и Румъния