Екоактивистка захвърли боядисан в зелен цвят крем в лицето на британския министър на търговията Питър Манделсън, който не одобрява плановете за разширяване на лондонското летище Хийтроу, предаде АФП.

Когато Манделсън слиза от лимузината си, за да участва в срещата на върха на правителството за климатичните промени в централната част на Лондон, Лейла Дийн се приближава и хвърли в лицето му зеленикавата течност пред камерите на британските телевизии.

Младата жена, която е член на асоциацията "Plane Stupid" обясни после, че това е английски крем, а зеленият му цвят е постигнат с помощта на оцветители. Тя си тръгва без да бъде притеснявана от полицията. В последствие се е върнало, за да обясни постъпката си пред медиите.

Това е протест срещу „лицемерната" политика на правителството в борбата с климатичните промени.

"Фактът, че г-н Манделсън се опитва да използва климатичните промени за политически цели, след публикациите, че се е срещнал с лобисти на ВАА, които искат изграждането на трета писта (на Хийтроу) представлява обида за моето поколение", заяви Дийн. Активистката е категорично против изграждането на трета писта на британското летище.

Министърът на търговията погледна философски на инцидента, като го нарече протест на незрял човек.